Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Ρακόμελο


Τα πρώτα κρύα ήρθαν, και μαζί με αυτά και τα ψηλοσυναχάκια, τα ψηλοβηχάκια και άλλα συναφή. Ώρα λοιπόν για.. ρακόμελο. Το διάσημο και αρκετά «δυνατό» αυτό ποτό έχει τις ρίζες του στην Κρήτη. Σε αρκετά μέρη της Ελλάδας το χρησιμοποιούσαν σαν φάρμακο για τον βήχα (κάτι σαν αντιβηχικό σιρόπι)...

Σύμφωνα με την κρητική παράδοση, το μέλι του Μαγιού όπως το ονόμαζαν, είχε θεραπευτικές ιδιότητες. Γι’αυτόν τον λόγο το φύλαγαν ξεχωριστά σαν φάρμακο. Το μέλι της υπόλοιπης χρονιάς, πουλιόταν ή καταναλωνόταν από την οικογένεια. Πίστευαν, ότι το Μάιο, το μέλι που βγαίνει συγκεντρώνει τις θεραπευτικές ιδιότητες όλων των λουλουδιών και των βοτάνων που ανθίζουν τότε. Συνεπώς, η έτσι κι αλλιώς υψηλές θεραπευτικές του ικανότητες, μεγιστοποιούνται. Διαλύοντας το, τώρα, σε ζεστό οινόπνευμα (ρακή), απορροφάται αμέσως από τον οργανισμό κι επιπλέον ανοίγει και τις αεροφόρες οδούς. Ξεκίνησε σαν… φάρμακο λοιπόν, για το συνάχι και το κοινό κρυολόγημα για να εξελιχθεί σε κλασσικό ποτό της παρέας, συνοδευόμενο από εκλεκτούς μεζέδες.

Αυτή τη στιγμή είναι διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο (όχι όσο θα έπρεπε όμως..) Είναι πολύ εύκολο στην Παρασκευή του αρκεί να προσέξουμε ΠΟΛΥ κάποιες λεπτομέρειες.

Υλικά:
100 ml Ρακή,
ή Γράπα, ή τσικουδιά, (είναι το ίδιο πράγμα ανάλογα με τον τόπο διαμονής του καθένα..). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και τσίπουρο αν θέλετε να το εμπλουτίσετε με το άρωμα του γλυκάνισου.. Το πόσο δυνατό σε γράδα είναι καθαρά δική σας υπόθεση, απλά συνυπολογίστε και την γλυκάδα του μελιού και των αρωματικών που το ενισχύουν και το κάνουν ακόμα δυνατότερο και προφανώς θα σας στείλει πιο γρήγορα ..για ύπνο.

35 ml  Μέλι.
(διαλέξτε μέλι εκλεκτό ανθόμελο κατά προτίμηση. Θα απογειώσει τη γεύση αλλά κυρίως θα υλοποιήσει τις θεραπευτικές του ιδιότητες που υπόσχεται μιας και προέρχεται από βότανα)

 Ξυλάκια Κανέλας

3-4    Γαρύφαλλα

Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα αρωματικά για περισσότερη απόλαυση, όπως ξεραμένη φλούδα πορτοκαλιού, φασκόμηλο, μέντα, μαύρο τσάι.. κ.α.

Εκτέλεση:
Βάζουμε σε ένα μπρίκι τη ρακή και τα βάζουμε κατά προτίμηση σε ηλεκτρικό μάτι σε χαμηλή σχετικά θερμοκρασία. Αν μπεί σε καμινέτο θέλει πολύ μεγάλη προσοχή. Και στις δύο περιπτώσεις δεν το αφήνουμε από τα μάτια μας γιατι περιέχει οινόπνευμα και υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
Πρίν αρχίσει να χοχλάζει προσθέτουμε την κανέλα και το γαρύφαλλο και το αφήνουμε να βράσει λίγο όχι όμως να φουσκώσει.. Αφαιρούμε από την φωτιά και ρίχνουμε το μέλι. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί τελείως. Σουρώνουμε και το απολαμβάνουμε σχετικά ζεστό.
Μπορούμε να το αποθηκεύσουμε και σε μπουκάλια για μετέπειτα κατανάλωση, αλλά καλό θα ήταν να το ζεστάνουμε λίγο.
Αν και συνηθίζεται στα μπαρ να σερβίρεται σε σφηνάκια, δεν θα το συνιστούσα, μιας και λόγο γλυκάδας και ζεστάματος πολλαπλασιάζονται τα Vol (βαθμοί οινοπνεύματος)του ποτού και απειλεί με φοβερό πονοκέφαλο την επόμενη..

Υπάρχει και μια άλλη συνταγή με απόσταξη, αλλά χρειάζεται άμβυκα και είναι πολύ δύσκολη να γίνει από οποιονδήποτε.. Κάποια άλλη φορά ίσως να μιλήσουμε και γι'αυτή.

Είναι πραγματικά ένα απολαυστικό ποτό με θεραπευτικές ιδιότητες και αξίζει να το προσπαθήσετε ή έστω να το αγοράσετε έτοιμο.

Καλή απόλαυση…


2 σχόλια:

  1. Εχω φτιάξει την συνταγή που περιγράφετε παραπάνω και έχω την εξής απορία. Στην γεύση έγινε απίθανο αν και ήταν αρκετά δυνατό (το καταλάβαμε εκ των υστέρων) αλλά από αυτό που βλέπω να πωλούν στα μαγαζιά, αυτό που έφτιαξα ήταν αρκετά θολό. Έκανα κατι λάθος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε ανώνυμε, ελπίζω να το απόλαυσες αφού λες οτι και στη γευση ήταν απίθανο. Το θόλωμα μην σε απασχολεί. Εκφράζει και την φυσικότητά του εξάλλου.. Τώρα αν θες την όψη του βιομηχανιοποιημένου μπορείς απλά να το περάσεις από κάποιο φίλτρο, πχ του καφέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...