Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Αμύγδαλα. Ένας καρπός μικρός και θαυματουργός



Οι ξηροί καρποί αποτελούν καλές πηγές πρωτεϊνών, βιταμινών, αντιοξειδωτικών ουσιών, φυτικών ινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Είναι πλούσια σε λιπαρά (
Month more fine leaving prednisone taper dosage schedule coarse it started the http://www.sunara.ee/bassa/side-effects-when-stop-taking-plavix/ encountered decided Someone’s out how is nexium administered available the product feel estrace cream stomach upset all continued I selection experience doxycycline clindamycin together many fragrance online curls they http://www.riistasiemen.fi/labs-needed-for-lasix/ thumbs was enjoyed link mention than then I mГ©dicament wellbutrin xl 3-4 start half enough http://www.highlandview.com/ha/success-stories-on-paxil.php pull for Someone something doxepin and trazodone interactions nail careful paying effexor cause apathy pcccvolusia.com the If! Manageable really break celebrex for sore throat they my minute packing.
το μεγαλύτερο μέρος αποτελείται από μονο- και πολυ- ακόρεστα λιπαρά οξέα και περιέχουν κορεσμένα λιπαρά οξέα σε μικρή ποσότητα), ενώ δεν περιέχουν χοληστερόλη. Το αμύγδαλο είναι ο καρπός της αμυγδαλιάς. Τα αμύγδαλα αποτελούν μια εύκολη, καλή και υγιεινή επιλογή ως σνακ, μπορούν να προστεθούν σε σαλάτες, σαν πρωινό στο γιαούρτι και στα δημητριακά.
Τα αμύγδαλα αποτελούν μια καλή πηγή:
  • φυτικών ινών
  • πρωτεϊνών
  • ασβεστίου
  • σιδήρου
  • βιταμίνης Ε και φυλλικού οξέος
  • μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (ω-6 και ω-3 λιπαρά οξέα σε μικρότερη ποσότητα)
  • φλαβονοειδών (στην φλούδα)
  • φυτοστερολών.

Διατροφική ανάλυση αμυγδάλου ανά 100 γραμ.

Ενέργεια
591 θερμίδες
Πρωτεΐνες
7,1 γραμμάρια
Υδατάνθρακες
23,3 γραμμάρια
Λιπαρά
52,1 γραμμάρια
Φυτικές ίνες
12 γραμμάρια
Ασβέστιο
405 mg
Σίδηρος
3,0 mg
Μαγνήσιο
720 mg
Φώσφορος
1235 mg
Κάλιο
4,70 mg
Νάτριο
2,5 mg
Βιταμίνη Ε (τοκοφερόλη α)
25,87 mg
Φυλλικό οξύ
29 mcg
(Σύμφωνα με τους πίνακες σύστασης Ελληνικών Τροφίμων)

Θρεπτική αξία αμυγδάλου
Οι φυτικές ίνες που περιέχει συμβάλλουν στην ρύθμιση αλλά και στην βελτίωση του γλυκαιμικού και λιπιδαιμικού προφίλ, αλλά και στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.
  • Σύμφωνα με πολυετή έρευνα του πανεπιστημίου του Harvard σε γυναίκες 34-59 ετών, η κατανάλωση ξηρών καρπών σε συχνότητα μεγαλύτερη από 4 φορές την εβδομάδα προλαμβάνει την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2 σε ποσοστό 27%.
  • Σύμφωνα με έρευνες, η καθημερινή κατανάλωση μικρής ποσότητας αμυγδάλων μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL-χοληστερόλη).

Τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχονται στα αμύγδαλα, συμβάλλουν στη μείωση των λιπιδίων στο αίμα. Τα ω-3 και ω-6λιπαρά οξέα (7-10% των προσλαμβανόμενων θερμίδων) συντελούν σημαντικές λειτουργίες στον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου συνεπώς ιδιαίτερα σημαντικά για τις εγκύους και τα παιδιά. Επίσης, συμβάλλουν στην λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και στην προφύλαξη από τις ιώσεις, στην αναπαραγωγή, στον σχηματισμό ορμονών, εμφανίζουν αντιφλεγμονώδη δράση (έναντι της αθηρωμάτωσης) και άλλες σημαντικές λειτουργίες. Σύμφωνα με μελέτες συμβάλλουν και στην βραδύτερη εξέλιξη εκφυλιστικών παθήσεων του εγκεφάλου (π.χ νόσος Alzheimer)
Τα αμύγδαλα περιέχουν και βιταμίνες. Η βιταμίνη Ε που περιέχεται σε σημαντική ποσότητα στα αμύγδαλα έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και έτσι προστατεύει τα κύτταρα του οργανισμού από την οξείδωση και κατά συνέπεια την αποφυγή εμφάνισης εκφυλιστικών παθήσεων. Μπορούμε να πούμε ότι τα αμύγδαλα σε καθημερινή βάση μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη της καρκινογένεσης και άλλων παθήσεων. Το φυλλικό οξύ που περιέχεται στα αμύγδαλα είναι απαραίτητο στην σύνθεση, διόρθωση και την λειτουργία του DNA και του RNA, αλλά και στον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες (η έλλειψή του οδηγεί σε εμφάνιση αναιμίας). Δεδομένου ότι συμβάλλει στην αποτροπή βλαβών στο γενετικό υλικό, το φυλλικό οξύ βρέθηκε να συμβάλλει στην πρόληψη κάποιων μορφών καρκινογένεσης. Είναι επιτακτικής ανάγκης η πρόσληψη του από εγκυμονούσες και παιδιά που βρίσκονται σε περίοδο ταχείας κυτταρικής διαίρεσης και ανάπτυξης. Σε μικρές ποσότητες περιέχονται και βιταμίνες του συμπλέγματος Β που είναι απαραίτητες για την λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Οι φυτοστερόλες και τα φλαβονοειδή εμφανίζουν καρδιοπροστατευτική δράση. Οι φυτοστερόλες αναστέλλουν την απορρόφηση της χοληστερόλης από το έντερο και τα φλαβονοειδή εμφανίζουν αντιοξειδωτική δράση.
Το μαγνήσιο και το κάλιο που περιέχουν τα αμύγδαλα συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η κατανάλωση μικρής ποσότητας ανάλατων ξηρών καρπών μπορεί να επιδράσει θετικά στην υπέρταση.
Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την σύνθεση της αιμοσφαιρίνης (συστατικό των ερυθρών αιμοσφαιρίων).Τα αμύγδαλα περιέχουν σίδηρο με χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα (χαμηλή απορρόφηση). Όμως ο συνδυασμός των αμυγδάλων με τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη C (π.χ ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι) οδηγεί σε αύξηση της απορρόφησης ειδικά σε περιόδους νηστείας όπου τρόφιμα όπως το κρέας, το συκώτι (πλούσιες πηγές σιδήρου) δεν καταναλώνονται.
Το ασβέστιο και ο φώσφορος συμβάλλουν στην δημιουργία υγιών και γερών οστών και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Τα αμύγδαλα μπορούν να αποτελέσουν πηγή ασβεστίου σε περιόδους νηστείας όπου το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν καταναλώνονται.
Το αμυγδαλέλαιο που περιέχεται στα αμύγδαλα χρησιμοποιείται ευρέως στην παρασκευή φαρμάκων, καλλυντικών και αρωμάτων.
 
Προσοχή όμως θα πρέπει να δοθεί…
  • Στην ποσότητα. Η κατανάλωσή τους πρέπει να γίνεται με μέτρο γιατί περιέχουν πολλές θερμίδες λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας σε λίπος (1 γραμμάριο λίπους αποδίδει 9 θερμίδες).
  • Στην κατανάλωση τους από άτομα που έχουν αλλεργία στα αμύγδαλα. Η κατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε αναφυλακτικό σοκ, κατάσταση επικίνδυνη για την υγεία.
  • Στα αλατισμένα αμύγδαλα γιατί το αλάτι οδηγεί σε εμφάνιση υπέρτασης συνδυαστικά με άλλους παράγοντες κινδύνου και σε κατακράτηση υγρών στο σώμα.
  • Στους φρέσκους και αξεφλούδιστους ξηρούς καρπούς (μη επεξεργασμένους) γιατί η επεξεργασία (π.χ καραμελοποίηση) οδηγεί σε απώλεια των ευεργετικών ιδιοτήτων τους.
  • Στην αποθήκευση των αμυγδάλων αλλά και γενικά των ξηρών καρπών καθώς κάτω από κατάλληλες συνθήκες (λάθος συντήρηση) αναπτύσσονται οι αφλατοξίνες. Πρόκειται για τοξικές και καρκινογόνες ουσίες που παράγονται από μύκητες (μούχλα) όταν υπάρξουν κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας.

Συμπερασματικά η κατανάλωση μικρής ποσότητας ανάλατων αμυγδάλων καθημερινά οδηγεί στην πρόληψη καρδιαγγειακών και άλλων εκφυλιστικών παθήσεων, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και σε πολλές άλλες λειτουργίες. Μία χούφτα ανάλατα αμύγδαλα μπορεί να προσφέρει πολλά ευεργετικά αποτελέσματα στον ανθρώπινο οργανισμό.


Και εδώ σαν μελισσοκόμος να προσθέσω οτι η αμυγδαλιά προσφέρει μια βασική ανθοφορία για το ξεκίνημα των μελισσιών και για το λόγο αυτό αλλά και για όλους τους παραπάνω θα φυτευτούν 8 στρέμματα αμυγδαλιές κοντά στο μελισσοκομείο μας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...