Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Για την..."Τιμή" του μελιού..!


Πολλές φορές το βασικότερο κριτήριο, στον καταναλωτή, είναι η τιμή. Θα συμφωνήσω και γω σε πολλές περιπτώσεις, δεν πρέπει όμως να είναι ο κανόνας για την επιλογή ενός προϊόντος. Ένα είδος ρουχισμού π.χ. μπορεί να είναι 3 φορές φτηνότερο από κάποιο άλλο και να αντέξει και περισσότερο, αλλά και από την άλλη αν τελικά δεν είναι καλύτερο από το ακριβότερο, τότε θα έχουμε κάνει μια κακή αγορά με την μοναδική επίπτωση στην τσέπη μας. Όταν όμως πρόκειται για είδος φαγητού κυρίως, που θα καταναλώσουμε εμείς και τα παιδιά μας, θα πρέπει να δείξουμε ωριμότητα, και να επιλέξουμε με ΜΟΝΑΔΙΚΟ κριτήριο την ποιότητα. Είναι προτιμότερο να ΜΗΝ το αγοράσουμε καθόλου αφήνοντάς το για κάποια άλλη φορά που θα διαθέτουμε περισσότερα, παρά να συμβιβαστούμε με κάτι κατώτερο ποιοτικά, που ενδεχομένως να είναι και επικίνδυνο για την υγεία μας και των δικών μας. Υπάρχουν πολλές φορές που αρμόδιοι οργανισμοί έχουν ανακαλύψει τέτοια προϊόντα και τιμωρήσανε τους υπευθύνους, άλλες φορές που δεν τιμωρήσανε του υπευθύνους, και άλλες που δεν ανακάλυψαν καν τα προϊόντα. Εδώ θα πρέπει να επιστρατεύσουμε και λιγάκι την δική μας λογική. Ειδικά σε προϊόντα που δεν υπόκεινται σε επεξεργασία, (για να κυμανθεί το κόστος ίσως,) και πωλούνται σε συσκευασία στην αρχική τους αυτούσια μορφή. Δεν μπορεί να δούμε 3-4 διαφορετικής μάρκας προϊόντα σε τιμή π.χ. 10 με 12 ευρώ, και παραδίπλα να υπάρχει κάποιο με 3-4 ευρώ. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτούμε είναι ότι αυτό είναι αδύνατο.
Ο λόγος που γίνεται αυτή η κουβέντα είναι και για το δικό μας το μέλι. Χωρίς να σχολιάσουμε ακραίες τιμές που για διάφορους λόγους υπάρχουν , 35-36 ευρώ το κιλό, θα χρησιμοποιήσουμε μια μέση τιμή μέλι παραγωγού γύρω στα 10-12 ευρώ να φτάνει και στα 16 σε ράφια λόγο εξόδων προώθησης. Σεβαστό, ελεύθερη αγορά έχουμε. Όταν όμως κάποιοι νομίζουν ότι κρατώντας στο χέρι μέλι με 3-5 ευρώ/κιλό και θεωρούν ότι θα φάνε αυτοί και οι δικοί τους μέλι, πλανώνται οικτρά. «Και τι έγινε?» ίσως να σκεφτούν κάποιοι. Απλά, για να παραχθεί αγνό μέλι με τέτοιο κόστος ακόμα και στην Βουλγαρία, είναι απίθανο. Επομένως χρησιμοποιούνται άλλοι, αθέμιτοι, ίσως και επικίνδυνοι για την υγεία, τρόποι παραγωγής. Ένα άλλο θέμα είναι η εισαγωγή από  χώρες που επιτρέπουν τα μεταλλαγμένα φυτά σε αντίθεση με το Ελληνικό μέλι.
Παρακάτω παραθέτω φωτογραφίες από μέλι «εισαγωγής» το οποίο όμως, όχι απλώς κρίθηκε ακατάλληλο, έπρεπε να αλλάξει σαν προϊόν και τον τίτλο «Μέλι» γιατί απλά δεν ήταν μέλι….




Φυσικά όλα τα παραπάνω δεν μπορούμε να τα εκλάβουμε σαν απόλυτη κατάσταση στην αγορά, αφού πολλά είναι μεν τα κρούσματα σε τυποποιημένα προϊόντα, (που δυστυχώς δεν δίνεται η ανάλογη δημοσιότητα για να γνωρίζει ο κόσμος) αλλά αρκετές είναι και οι φορές που και κάποιοι «συνάδελφοι» μελισσοκόμοι κοιτάζουν περισσότερο το κέρδος και όχι την ποιότητα που αρμόζει σε έναν παραγωγό.


Τελειώνοντας, θα ήθελα τα παραπάνω να τα λάβετε υπόψην σαν ενημέρωση και να αποφασίσετε εσείς τι είναι καλύτερο για σας και τα παιδιά σας για αυτό το σημαντικό για τον άνθρωπο προϊόν που μας προσφέρει η φύση με την βοήθεια των μελισσών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...