Μέλι (Honey)

Το μέλι.Ένας αληθινός θησαυρός υγείας και δύναμης..

Βασιλικός Πολτός (Royal jelly)

Η τροφή των θεών του Ολύμπου και των..Βασιλισσών

Πρόπολη (Propolis)

H απόλυτη προστασία...Προ της Πόλεως

ΚΕΡΑΛΟΙΦΗ (WAX SALVE)

Κεραλοιφή.Το απόλυτο φάρμακο του Ιπποκράτη

Κερί(Wax)

Κερί Μέλισσας. Φωτίζει.. και θεραπεύει...

Γύρη(Bee Pollen)

Γύρη Βοτάνων. Η Ατομική βόμβα του οργανισμού...

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Πρόπολη: Το απόλυτο φυσικό προϊόν με θεραπευτικές ιδιότητες..

Η πρόπολις στην καθαρεύουσα, η πρόπολη στη δημοτική, η propolis ως παγκόσμια ορολογία. Σύνθετη με το πρώτο συνθετικό της την πρόθεση ΠΡΟ και δεύτερο το ουσιαστικό ΠΟΛΙΣ . «ΠΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ» (των μελισσών). Εμπεριέχει εξ’ ορισμού την άμυνα, την αντιμετώπιση του κινδύνου, την αναχαίτιση του εχθρού και γενικά την οχύρωση. Οι μέλισσες τη χρησιμοποιούν υπό μορφή επικάλυψης, σαν γενική μορφή προστασίας. Εξυπηρετεί το σκοπό να καλύπτει όλες τις τρύπες και τα κενά της κυψέλης. Επιτρέπει όχι μόνο να επισκευαστούν οι καταστροφές στο εσωτερικό της κυψέλης, αλλά στους ψυχρούς η πολύ θερμούς τόπους να μειώνει το μέγεθος της εισόδου της κυψέλης, έτσι ώστε να περιορίζει στο ελάχιστο δυνατό την πρόσβαση του κρύου ή θερμού αέρα, και των πιθανών εχθρών μέσα στην κυψέλη.
Καθυστερεί την εξέλιξη των ασθενειών μέσα στην κυψέλη, λειτουργώντας ως προφυλακτικό μέσο για τις εργάτριες μέλισσες στην είσοδο της κυψέλης, προσφέρει μία» μπάρα προστασίας» σε βακτήρια και ιούς. Οι μέλισσες παράγουν την πρόπολη, ξεκινώντας από φυτικές ρητίνες που εκκρίνονται από τους οφθαλμούς των φυτών και από το φλοιό ορισμένων δέντρων (π.χ. λεύκες).

Ο Ιπποκράτης συνιστά την επάλειψη της πρόπολης για την επούλωση των πληγών.
Ο Δημόκριτος ισχυρίζεται ότι η μακροζωία και η υγεία οφείλονται στην κατανάλωση των προϊόντων της μέλισσας και δη της πρόπολης,
Στην ανάβαση (4ο βιβλίο του Ξενοφώντα) υπάρχουν περιγραφές για την κυψέλη, τη βασίλισσα την πρόπολη και τη μέλισσα.
Ο Αριστοτέλης ο πρώτος μελισσολόγος ερευνητής περιγράφει τον 3Ο αιώνα π.Χ. στο σύγγραμμα του «περί ζώων μορίων» τη μελισσοκομική επιστήμη και υμνεί τη ποιότητα των προϊόντων της μέλισσας. Τα κείμενα του αποτέλεσαν τη βασική πηγή γνώσεως για μεταγενέστερους συγγραφείς (Έλληνες Ρωμαίους και Άραβες).
Η μέλισσα ήταν σύμβολο της Εφέσου, αποτυπωμένη στα νομίσματα της εποχής της ακμής της. Ο Πλίνιος (Ρωμαίος ιστορικός και συγγραφέας της επιστημονικής εγκυκλοπαίδειας) στο βιβλίο του « φυσική ιστορία» αναφέρει την πρόπολη ως ακριβότερη από το μέλι. Στη Ρώμη όπου υπήρχε μια ολόκληρη κουλτούρα ήταν αφιερωμένη στη μέλισσα και τα προϊόντα της. Κάθε Ρωμαίος λεγεωνάριος την είχε μαζί του κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών του εκστρατειών. Ο διάσημος ιατροφιλόσοφος Αβικέννας (11ος αιώνας) είχε παρατηρήσει ότι η πρόπολη δρα αποτελεσματικά στα τραυματισμούς από βέλη τόξων .

ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ
Μια γενική αντιπροσωπευτική εικόνα της σύνθεσης της είναι η ακόλουθη:
50 – 55% ρητίνες και βάλσαμο
20 – 35% κεριά (ένα μείγμα από πράσινο κερί φυτικής προέλευσης και το προστιθέμενο κερί των μελισσών
5 –10% αρωματικά και αιθέρια έλαια
5% γύρη και άλλες οργανικές και ανόργανες ουσίες (βενζοικό οξύ και εστέρες, καφεϊκό οξύ, φερουλικό οξύ).
Πρέπει να σημειώσουμε την παρουσία πάνω από 40 φλαβονοειδών των αλειφατικών αρωματικών οξέων, των φαινολικών στοιχείων των αρωματικών αλδευδών, των αμινοξέων, των σακχάρων και πολλών βιταμινών (σύμπλεγμα Β , Ε, C). Αν προσπαθήσουμε να εξειδικεύσουμε ακόμη λίγο το θέμα, πρέπει να σημειώσουμε ότι η εξέλιξη στην ανακάλυψη προσδιοριστικών στοιχείων της πρόπολης φαίνεται να είναι χωρίς υπερβολή ιλιγγιώδης. Μόλις προ 20 ετών (1979) αναφέρονται 34 αναγνωρισμένες ουσίες, όπου αφ’ ενός μεν μόλις προ 25 ετών (1974) αναφέρονταν 18, αλλά και αφ’ ετέρου σε πρόσφατες αναλύσεις (1999) προσδιορίστηκαν 150 συστατικά επί συνόλου 180 απομονοθέντων.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Τα πολλά φλαβονοειδή και οι συγκεντρώσεις σε αρωματικά μόρια είναι η αρχή της αντιβακτηριακης δράσης που είναι ισοδύναμη με τα αντιβιοτικά. Η πρόπολη αποτελεί μια πραγματική παρεμπόδιση για τη σήψη. Η πρόπολη έχει τοπικά αναισθητικά χαρακτηριστικά χάρη στα αιθέρια έλαια τα οποία σύμφωνα με ορισμένες μελέτες είναι 3 φορές ισχυρότερες από τα αναισθητικά. Επουλώνει τις πληγές και βοηθάει στην ανάπλαση των ιστών σε εγκαύματα β’ βαθμού, εκζέματος κλπ. Η πρόπολη είναι αποτελεσματική στην υγιεινή της στοματικής κοιλότητας με τη μορφή διαλυμάτων. Βοηθάει στη θεραπεία κρυολογημάτων, πονόλαιμου, χρόνιων φαργγύτιδων, άφθων, γαστρεντερίτιδας, κολίτιδας. Όλοι οι τύποι της πρόπολης έχουν την ιδιότητα να ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα.

ΦΥΣΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Η πρόπολη είναι ρητινώδης, κολλώδης γόμα( κόμμι). Σε θερμοκρασία άνω των 20ο είναι μαλακή και εύκαμπτη και κολλώδης (κολλά στα χέρια)., ενώ σε θερμοκρασίες κάτω των 15ο και ειδικότερα αν καταψυχθεί γίνεται σκληρή και εύθραυστη (υαλοποιείται). Υγροποιείται στους 60 – 70ο. Το ειδικό της βάρος είναι 1,112 – 1,136 και γ’ αυτόν τον λόγο διαχωρίζεται εύκολα από το κερί το οποίο επιπλέει στη ν επιφάνεια κατά την τήξη.

ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΧΡΩΜΑ: Το χρώμα ποικίλει ανάλογα με τη φυτική προέλευση σε κίτρινο – πράσινο (πεύκο), ροδούχο (λεύκας), καστανό- σκούρο καφέ μέχρι μαύρο (σημύδα).
ΟΣΜΗ: Αναδύει μια ευχάριστη δροσιστική ανάμικτη μυρωδιά (βάλσαμο- μέλι  - βανίλια)
ΓΕΥΣΗ: Από το τυπικό έντονο στυφό – πικρό μέχρι γλυκό.
ΔΙΑΛΥΤΟΤΗΤΑ: Είναι αδιάλυτη στο νερό, και διαλυτή στη βενζίνη στην ακετόνη και σε διαλύματα υδροξειδίου του νατρίου (τα διαλύματα όμως αυτά είναι τοξικά και επικίνδυνα στο δέρμα). Στην αλκοόλη διαλύεται λιγότερο αλλά η χρήση της δεν είναι επικίνδυνη.

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΛΗΣ

Η ΑΝΤΙΒΑΚΤΗΡΙΑΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΛΗΣ
Η πρόπολη καλύπτει μεγάλο φάσμα βακτηρίων, Η παράλληλη χορήγηση της με αντιβιοτικά μειώνει τις βλάβες που προκαλούν αυτά στον οργανισμό. Η πρόπολη δρα στο σταφυλόκοκκο, στον στρεπτόκοκκο, που είναι υπεύθυνοι για τις μολύνσεις της στοματικής κοιλότητας. Το σιναμικό οξύ, ορισμένα αρωματικά συστατικά και πολλά φλαβονοειδή είναι ουσίες εξ’ αιτίας των οποίων η πρόπολη δρα σαν αντιβακτηριακό μέσο. Ιάπωνες ερευνητές απέδειξαν ότι η πρόπολη αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των βακτηριδίων. (ΧΗΝΟΥ)

ΑΝΤΙΙΟΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
Η δράση της πρόπολης κατά των ιών είναι επίσης πολύ σημαντική, και τα φλαβονοειδή που περιέχει είναι επίσης υπεύθυνα γ’ αυτήν. Η δράση της κατά των ιών του τύπου έρπη, και των αδενο-ιών έχει πλήρως επεξηγηθεί. Άλλα συστατικά, όπως οι εστέρες και το καφεϊκό οξύ εμπλέκονται στη δράση της πρόπολης ενάντια σους ιούς. Τέλος η πρόπολη δρα προφυλακτικά στη γρίπη, ηπατίτιδα Β και έρπη ζωστήρα.

ΑΝΤΙΜΥΚΗΤΙΑΚΗ ΔΡΑΣΗ
Η πρόπολη αποδεικνύεται αποτελεσματική εναντίον των επιθέσεων των παθογόνων μυκήτων στην επιδερμίδα. Στη δερματολογία και στην κοσμητολογία εξασφαλίζει τη λάμψη και την στιλπνότητα του δέρματος μειώνοντας τα candida και microsporum. Ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα και παράγει μεγάλο αριθμό μακροφάγων, απαραιτήτων για την εξολόθρευση των μυκήτων και των βακτηρίων.

ΕΠΟΥΛΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
Η πρόπολη επιτυγχάνει την επούλωση των κατεστραμμένων ιστών κυρίως χάρη στα αιθέρια έλαια που περιέχει. Μελέτες έχουν αποδείξει την προστατευτική δράση της πρόπολης στους ιστούς που έχουν εκτεθεί σε ραδιενέργεια. Ακόμη, η αντιοξειδωτική δράση της πρόπολης χάρη στα φλαβονοειδή δεσμεύει τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου.

ΑΝΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
Οι αναισθητικές ιδιότητες της οφείλονται στα πτητικά της έλαια (αιθέρια έλαια) και συνιστάται για τοπική αναισθητική δράση (π.χ.  τσιμπήματα εντόμων).

ΑΝΤΙΠΑΡΑΣΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
Η πρόπολη είναι αποτελεσματική στην καταπολέμηση των παρασίτων όπως τριχομονάδα, τριπανόσωμα κλπ. Η δράση αυτή οφείλεται στην αναστολή της σύνθεσης της πρωτείνης τους.

ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΩΝΟΔΗΣ ΔΡΑΣΗ
Μια πιθανή εξήγηση της δράσης αυτής της πρόπολης είναι η αναστολή της σύνθεσης της προσταγλανδίνης,  που είναι υπεύθυνη για την εκδήλωση της φλεγμονής.

πηγή

Περιορισμός ευθύνης: Οι πληροφορίες που παρέχονται στο συγκεκριμένο άρθρο προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτική χρήση. Δεν είναι πρόθεση του συντάκτη να παρέχει συμβουλές για ιατρικά θέματα. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για πιθανά προβλήματα υγείας.

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Γύρη (Bee Pollen)


Στην Ελλάδα πολύ λίγοι ως τώρα έχουν ακουστά να γίνεται λόγος για την  «μελισσογύρη».
Είναι μια νέα τροφή θαυματουργική που την παράγει η μέλισσα, δηλαδή είναι προϊόν της κυψέλης που η σύγχρονη πειραματική έρευνα το έφερε στο επίκαιρο φως της καθημερινότητος.
Όπως έχει ήδη εξακριβώσει η επιστήμη, η μελισσογύρη περιέχει πολύτιμες θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες.
Είναι ένα εδώδιμο με γνωρίσματα πολύ δυναμωτικά και η λήψη της με την καθημερινή τροφή φέρνει θρεπτικά και θεραπευτικά αποτελέσματα σχεδόν απίστευτα.
Μ’ όλο που η μελισσογύρη ήταν γνωστή από τους αρχαίους έλληνες και τα παλιά βιβλικά χρόνια των προφητών, το σχεδόν ακατόρθωτο του μαζώματός της έκανε τη χρησιμοποίησή της αδύνατη.
Η μελισσογύρη είναι η πρωτεϊνική τροφή των μελισσών την οποία μαζεύουν από ορισμένα λουλούδια η μέλισσες, κατά το μάζεμα της την ανακατεύουν με νέκταρ και τη φέρνουν στην κυψέλη σε σχήμα σφαιρικό ακανόνιστο κάνοντας  με αυτή λεγόμενο ψωμί των μελισσών και το αποθηκεύουν μέσα στα εξάγωνα κελιά της κηρήθρας, για να ταΐζουν με αυτό τα νεογνά τους.
Η μελισσογύρη είναι μια αναντικατάστατη πηγή από
φυσικές πρωτεΐνες και  διακρίνεται στην ανεμόφιλη και στην εντομόφιλη.
Η πρώτη συνήθως είναι επιβλαβής στον άνθρωπο και φέρνει σε πολλούς αλλεργία (αναφυλαξία) και δεν έχει τις θαυμαστές ιδιότητες που έχει η εντομόφιλη, η οποία είναι εκείνη για την οποία μιλάμε εδώ και την οποία μαζεύουν οι μέλισσες.
Η μελισσογύρη είναι πλούσια σε πολύτιμα συστατικά μεταξύ των οποίων πρώτη θέση έχουν οι πρωτεΐνες και τα αμινοξέα.

Άλλα αξιόλογα στοιχεία που περιέχει είναι:
Η καροτίνη, η οποία είναι η βασική πηγή από την οποία παράγεται βιομηχανικά η βιταμίνη Α.
Η ρουτίνη (βιταμίνη π), η οποία δυναμώνει και μεγαλώνει τα τριχοειδή αγγεία της κυκλοφορίας και ενισχύει τις φλέβες και τις αρτηρίες.
Μια ιδιότητα που συντελεί στο να απομακρύνει σε μεγάλο βαθμό τις καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια και ειδικά για όσους έχουν περάσει τα 40 χρόνια της ηλικίας τους.
Η μελισσογύρη περιέχει ακόμα μια ποσότητα από ένζυμα συστατικά που είναι απαραίτητα για την αφομοίωση και απορρόφηση των τροφών από το πεπτικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού  και επίσης φυτικές ορμόνες οι οποίες είναι αβλαβής στον άνθρωπο ( και όχι σαν τις βλαβερές συνθετικές ορμόνες όπως είναι εκείνες των βιομηχανιών εργαστηρίων που κυκλοφορούν στα φαρμακεία και οι οποίες ορμόνες κανονίζουν και ρυθμίζουν την έκκριση που παράγουν στους άνδρες και στις γυναίκες οι ενδοκρινείς αδένες, με αυτής την ιδιότητα ενισχύει και τον προστάτη.
Η κανονική χρήση της μελισσογύρης, όπως την φέρουν στην κυψέλη οι μέλισσες, (και όχι νοθευμένη, μπαγιάτικη ή χαλασμένη) μπορεί να ξαναδώσει στον προστάτη την παλιά του νεότητα, όπως έχουν αποδείξει πειράματα.
Στη Σουηδία και τα σκανδιναβικά κράτη καταναλώνουν εκπληκτικές ποσότητες μελισσογύρης.
Η μελισσογύρη έχει θαυμάσια επίδραση στις γυναίκες και ιδιαίτερα στις διάφορες δύσκολες περιόδους της ζωής τους. όταν την παίρνουν ανακατεμένη με μέλι συντελεί συχνά σε απρόσκοπτες και ομαλές γέννες.
Πειράματα που έγιναν σε ευρωπαϊκά και ρωσικά ινστιτούτα δείχνουν ότι η μελισσογύρη είναι μια εξαιρετική πολύτιμη τροφή σε περιπτώσεις κακοήθους αναιμίας.
Επιπλέον ρυθμίζει την εντερική λειτουργία και αποστειρώνει ολόκληρο το πεπτικό σύστημα (και γι αυτό μερικοί της έδωσαν τον τίτλο «αστυνόμοςτων εντέρων») αυξάνει την όρεξη, λιγοστεύει την αρτηριακή πίεση, αυξάνει την ικανότητα για εργασία, προωθεί τον πλουτισμό της αιμογλοβίνης, καταπραΰνει τα νεύρα και καταπολεμά την αϋπνία καθώς και την φλόγωση του προστάτη.
Δύο σουηδοί ιατροί ο Εric Αskupmark του πανεπιστημίου της Upsala και ο G. Johnson του πανεπιστημίου Lund, δημοσίευσαν μια μελέτη στην οποία αναφέρονται στην πολύ ωφέλιμη επίδραση που έχει η μελισσογύρη στον προστάτη.
Τα σουηδικά φαρμακεία διαθέτουν ένα παρασκεύασμα με βάση τη μελισσογύρη, το tchernilton, το οποίου η χρήση συνίσταται όχι μόνο σαν θεραπευτικό φάρμακο αλλά ακόμη και σαν προφυλακτικό μέτρο κατά των μολύνσεων του προστάτη.
Ο Αlin Gallas γάλλος επιστήμονας και διακεκριμένος ακαδημαϊκός, συνιστά για κάθε άνθρωπο ηλικίας 50 χρόνων και πάνω, να παίρνει κάθε μέρα από μισή ουγκιά (15 γραμμάρια) μελισσογύρη.
O ακαδημαϊκός dr. Nicholai Tsitsin ρώσος βοτανολόγος, εξεπλάγη (όπως γράφει) όταν ανακάλυψε ότι ένα ποσοστό 70% των ανθρώπων που ήταν εκατόχρονοι και πάνω, είτε ήταν οι ίδιοι μελισσοκόμοι  είτε είχαν εργασία που είχε να κάνει με προϊόντα κυψέλης.
Ο Charli Baba Mislimon από το Arzebaizan που ήταν 160 χρόνων, εξακολουθούσε να είναι, στην ηλικία αυτή ένας πολύ δραστήριος μελισσάς (n.ioiriche, από το βιβλίο του «μέλισσες» οι φτερωτοί φαρμακοποιοί). από καιρού έχει επίσης διαπιστωθεί ότι οι μελισσοκόμοι δεν προσβάλλονται από καρκίνο, εκτός από σπάνιες μόνο περιπτώσεις που οφείλονται σε καταχρήσεις καπνού ή πιοτού.
Το θαυμάσιο τούτο φαινόμενο της ανοσίας κατά του καρκίνου είναι σήμερα επιστημονικό θέμα μελέτης και πειραματικής έρευνας.
Η ελληνική γύρη είναι εξαιρετικής ποιότητας, γιατί έχουμε πάρα πολύ καλές ανθοφορίες από αρωματικά φυτά.
Είναι η πλουσιότερη φυσική τροφή σε πρωτεινες, βιταμίνες, απαραίτητα αμινοξέα, ορμόνες, ένζυμα και μεταλλικά στοιχεία κά.η ισορροπία των αμινοξέων (22) είναι καθοριστικός παράγοντας της διατροφικής αξίας της γύρης (ιannuzzi,1993b).
Περιέχει πάνω από 5000 ένζυμα και συνένζυμα απαραίτητα για το μεταβολισμό των τροφών και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών από το πεπτικό σύστημα (pollen company,1981).
Περιέχει αντιβιοτικές και βακτηριοστατικές ουσίες καθώς και φυτικές ορμόνες που ρυθμίζουν τη φυσιολογική έκκριση των ενδοκρινών αδένων.
Αν συγκρίνουμε την περιεκτικότητα της γύρης σε αμινοξέα με την αντίστοιχη του βοδινού κρέατος, των αυγών ή του τυριού, θα διαπιστώσουμε ότι σε ίσο βάρος η γύρη είναι 5-7 φορές πιο πλούσια από αυτές τις τροφές που φημίζονται για τη διατροφική τους αξία.
Η ένταξη της στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου αποφέρει απίστευτα αποτελέσματα.
Η γύρη βοηθά στη διανοητική λειτουργία, ενισχύει τη συστολή της καρδιάς, έχει διουρητική δράση (liebelt,1994). διορθώνει την ισορροπία του μεταβολισμού και συμβάλλει όχι μόνο στη μείωση του βάρους αλλά και στην αύξηση. αύξηση της ταχύτητας μεταβολισμού της αιθανόλης, έντονη σεξουαλική δραστηριότητα (brown,1989).
Περιορίζει σημαντικά τα προβλήματα της εμμηνόπαυσης και της αναιμίας, προστατίτιδα, αιμορροΐδες, δυσκοιλιότητα, διάρροια, εντερίτιδες.
Περιέχει μία αντιβιοτική ουσία, παρόμοια με την πενικιλίνη. επηρεάζει το μεταβολισμό του νερού, την απόθεση λίπους του θυρεοειδούς αδένα (liebelt,1998). προστατεύει την όραση.
Καταναλώνεται αυτούσια ως έχει, διαλυμένη σε κάποιο χυμό, αναμεμιγμένη με μέλι.

Τί είναι η γύρη;
Η γύρη είναι το αρσενικό στοιχείο της γονιμοποίησης των ανθέων.
Υπάρχουν δύο είδη γύρης, η ανεμόφιλη και η εντομόφιλη. Οι πρώτες μεταφέρονται με τον άνεμο, και είναι άφθονες. Αυτές δεν περιέχουν τους αναγκαίους θρεπτικούς παράγοντες και είναι υπεύθυνες γιά πολλές από τις ανοιξιάτικες αλλεργίες.
Οι εντομόφιλες, μεταφέρονται από τις μέλισσες, ζυμώνονται από αυτές με το νέκταρ προκειμένου να γίνουν εύπλαστες και να αποκτήσουν τη μορφή σφαιριδίου με την οποία αποθηκεύονται στην κύψελη
(Ενα κουτάλι του γλυκού γύρη – η συνιστώμενη δοσολογία γιά το ξεκίνημα – περιέχει 1.200 σφαιρίδια, δηλαδή περίπου 2.500.000 κόκκους γύρης, κάθε ένας από τους οποίους έχει τη δυνατότητα να γονιμοποιήσει ένα άνθος και να παραχθεί έτσι ένας καρπός, ή ένας κόκκος σιταριού κλπ. δεν υπερβάλλουμε λοιπόν όταν μιλώντας γιά τη γύρη λέμε ότι κλείνει μέσα της τη γενεσιουργο δυναμη της φυσης.
Σημειώστε επίσης ότι η γυρη αποτελει την πρωτη υλη για την παραγωγη βασιλικου πολτου.
Η σύνθεση της όπως και του μελιού και του βασιλικού πολτού είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη.
Οι αναλύσεις δείχνουν ότι περιέχει μιά τεράστια ποσότητα από αζωτούχα υλικά με τη μορφή πρωτεϊνών, ανόργανων αλάτων και βιταμινών, περιέχει ακόμη όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, τα οποία ο οργανισμός μας δεν είναι σε θέση να συνθέσει, και μάλιστα στην περίπτωση της γύρης τα λαμβάνει από φυσική πηγή, πράγμα προτιμότερο από τις συνθετικές φόρμουλες.
Σημαντικό επίσης στοιχείο γιά την ποιότητα της γύρης είναι ότι η μέλισσα από τη φύση της γνωρίζει να επιλέγει γύρες πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, αγνοώντας τις φτωχές σε περιεκτικότητα. αν υποτεθεί ότι στο διαιτολόγιο μας υπήρχε μόνον η γύρη γιά την πρόσληψη αμινοξέων, τότε θα βλέπαμε ότι η γύρη μόνη της  μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μας με μια δόση 15γρ. (ανάλογα με την ηλικία και τις ειδικές συνθήκες – αθλητισμός, κόπωση κλπ – μπορεί να αυξηθεί ως τα 35γρ).

Βιταμινες
Περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμινών του συμπλέγματος Β, και αρκετή βιταμίνη C.
Περιέχει ακόμη καροτονοειδή που μετασχηματίζονται σε βιταμίνη A από τον οργανισμό, καθώς και βιταμίνη E.
Επίσης στη γύρη υπάρχει μία ουσία η ρουτίνη, η οποία ενισχύει την αντίσταση ολόκληρου του συστήματος του κυκλοφοριακού ως και το επίπεδο των τριχοειδών αγγείων.
Η εργαστηριακή έρευνα έδειξε ότι η ελαστικότητα των αγγείων μπορεί να αυξηθει ωσ και 76% με δοση των 3γρ. ταυτόχρονα η ίδια ουσία σε περιπτώσεις αιμορραγίας επιταχύνει το πήξιμο του αίματος, και μετριάζει το ρυθμό της καρδιάς.

Υδατάνθρακες
Περιέχει από 10 – 15% φρουκτόζη και γλυκόζη

Ένζυμα
Περιέχει φωσφατάση, αμυλάση, ιμβερτάση και άλλα ένζυμα τα οποία παίζουν καταλυτικό ρόλο σε πολλές βιοχημικές αντιδράσεις που γίνονται στον ανθρώπινο οργανισμό.
Η γύρη σαν αντιβιοτικός παράγοντας
Σαν αντιβιοτικό, έχει αποδειχθεί εργαστηριακά ότι είναι ιδιαίτερα δραστική σε ορισμένες καλλιέργειες μικροβίων.

Η γύρη σαν αυξητικός παράγοντας
Δυναμώνει και τονώνει, δίνοντας ταυτόχρονα στον οργανισμό τη δυνατότητα να αναπτυχθεί περισσότερο.
μπορούμε λοιπόν συμπερασματικά να πούμε ότι η γυρη αποτελει μια ευχαριστη βιολογικη διατροφικη εκπληξη. λειτουργεί ως καταλύτης στις περισσότερες από τις αντιδράσεις του οργανισμού καθώς και στη σωματικη και ψυχικη του υγεια.

Δοσολογία
Η χορήγηση γίνεται κατά προτίμηση το πρωί.
-ενήλικες: ξεκινάμε μέ μία κουταλιά του γλυκού και βαθμιαία μέσα σε ένα δεκαήμερο αυξάνουμε σε μία κουταλιά της σούπας.
-ανήλικοι: ξεκινάμε μέ μία κοφτη κουταλιά του γλυκού και βαθμιαία μέσα σε ένα δεκαήμερο αυξάνουμε σε μία κοφτη κουταλιά της σούπας.
-αθλητές: πέραν της κανονικής δοσολογίας (όπως πιο πάνω), μία κουταλιά του γλυκού μία ώρα πριν και μία κουταλιά του γλυκού αμέσως μετά την γυμναστική.
Σε περιπτώσεις ειδικές (π.χ. δίαιτα με γύρη / άτομα που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες παθήσεις) η δοσολογία μπορεί να μεταβληθεί ανάλογα με τις υποδείξεις του γιατρού.
Αν γίνεται παράλληλη χορήγηση βασιλικού πολτού, τότε η χορήγηση γύρης γίνεται μισή ώρα μετά τον βασιλικό πολτό.

Γύρη και επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό

1.τι είναι η γύρη και ποια η σύσταση της
Η γύρη είναι το μέσον με το οποίο το αρσενικό γενετικό υλικό των φυτών μεταφέρεται από τα αρσενικά (στήμονες) στα θηλυκά πολλαπλασιαστικά όργανα των φυτών (ύπερος)
. σύνθεση της γύρης (lannuzzi 1993c)
     πρωτεΐνες 22% (όρια 7-30)
     υδατάνθρακες 31 (0-41)
     λίπη 5 (1-14)
     μεταλλικά στοιχεία 3 (1-16)
     νερό 11 (7-16)
     άγνωστοι παράγοντες 29 (22-36)

Τα μεταλλικά στοιχεία που αναφέρονται στον πίνακα 2 είναι τα πιο διαδεδομένα στη γύρη, όχι όμως και τα μοναδικά.
Η σύνθεση της γύρης σε μεταλλικά στοιχεία διαφέρει πολύ και εξαρτάται από το φυτό από το οποίο προήλθε και κατ’ επέκταση τη σύσταση του εδάφους, που συχνά επηρεάζεται από την παρουσία βιομηχανιών στην περιοχή.
Στον πίνακα 2 αναφέρονται τα απαραίτητα αμινοξέα που βρέθηκαν στη γύρη ενώ σε σύνολο τα αμινοξέα σ΄αυτήν υπερβαίνουν σε αριθμό τα 19. παρατηρείται πως όλα τα απαραίτητα αμινοξέα έχουν βρεθεί στη γύρη.
Επίσης υπάρχουν αναφορές για την παρουσία ασπαρτικού οξέος, κυστίνης, γλυκίνης, υδροξυπρολίνης (lannuzzi 1993c). Η κυστίνη είναι ένα αμινοξύ που επηρεάζει θετικά την τριχοφυία και το χρώμα των μαλλιών.
βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και αμινοξέα στη γύρη (lannuzzi 1993c).

ΒιταμίνεςΜεταλλικά άλατααμινοξέα
Ομάδας Β: θιαμίνη
ριβοφλαβίνη,
παντοθενικό οξύ,
πυριδοξίνη,
φολικό οξύ,
βιοτίνη,
βιταμίνη c (ασκορβικό οξύ)
βιταμίνη Ε
Κάλιο
φώσφορος
ασβέστιο
μαγνήσιο
σίδηρος
χαλκός
ψευδάργυρος
μαγγάνιοτιτάνιο
Αργινίνη
Ιστιδίνη
Λευκίνη
Λισίνη
Μεθιονίνη
Φενιλαλανίνη
Θρεονίνη
Τρυπτοράνη
Βαλίνη
Γλουταμινικό οξύ

Αν συγκρίνουμε την περιεκτικότητα της γύρης σε αμινοξέα με την αντίστοιχη του βοδινού κρέατος, των αυγών ή του τυριού θα διαπιστώσουμε ότι σε ίσο βάρος η γύρη είναι 5-7 φορές πιο πλούσια από αυτές τις τροφές, που φημίζονται για τη διατροφική τους αξία.
Να γιατί η γύρη είναι μια εξαιρετικά συμπυκνωμένη τροφή (Callian 1958, Brown 1989).
Επίσης αποτελέσματα από διαφορές διατροφικές δοκιμές έδειξαν ότι η ισορροπία των αμινοξέων είναι καθοριστικός παράγοντας της διατροφικής αξίας της γύρης (lannuzzi 1993b).
Η περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα (αραχιδονικό, βεχενικό, καπρικό, καπροϊκό, καπρυλικό, λαυρικό, λινολεϊκό, παλμιτικό, στεατικό κ.ά.) διαφέρει ανάλογα με τη φυτική προέλευση (Talpay 1978).
Για τα ανάγοντα σάκχαρα υπάρχουν υποψίες ότι προέρχονται από δραστηριότητα των μελισσών γιατί η γύρη που συλλέγεται με τα χέρια περιέχει μικρότερη ποσότητα(lannuzzi 1993c).
Έχει υπολογιστεί πως η γύρη που συλλέγεται από τις μέλισσες περιέχει πάνω από 5000 ένζυμα και συνένζυμα απαραίτητα για το μεταβολισμό των τροφών και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών από το πεπτικό σύστημα(Pollen Company, 1981).
Επίσης περιέχει αντιβιοτικές και βακτηριοστατικές ουσίες καθώς και φυτικές ορμόνες, που ρυθμίζουν τη φυσιολογική έκκριση των ενδοκρινών αδένων.

Θετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό
O Liebelt (1994) όταν κατανάλωσε γύρη παρατήρησε μείωση της όρεξης και απώλεια βάρους, σταθεροποίηση της πίεσης του αίματος στα επιτρεπτά όρια χωρίς χορήγηση φαρμάκων, αύξηση της ταχύτητας μεταβολισμού της αιθανόλης, έντονη σεξουαλική δραστηριότητα, βελτίωση της μνήμης και διουρητική δράση.
Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι η γύρη μπορεί να διορθώσει την ισορροπία του μεταβολισμού και να συμβάλλει όχι μόνο στη μείωση του βάρους αλλά και στην αύξηση ή διατήρηση αυτού ανάλογα με το αν καταναλώνεται πριν, μετά ή κατά τη διάρκεια του φαγητού.
O Brown (1989) παρατήρησε πως η χορήγηση γύρης σε ασθενείς μετά από εγχείρηση βοήθησε στη γρήγορη ανάρρωση αυτών καθώς και ήταν αποτελεσματική σε περιπτώσεις χρόνιου αλκοολισμού, μια κατάσταση γνωστή για την απώλεια βιταμινών και αμινοξέων, μειώνοντας κατά πολύ το χρόνο εκδήλωσης του φαινομένου στέρησης.
Η γύρη περιέχει γοναδοτρόπες ορμόνες, ουσίες που δρουν απευθείας στους γενετικούς αδένες του άρρενος και του θήλεως.
Η σπερματογένεση στον άνδρα καθώς και η φυσιολογική εξέλιξη των ωοθυλακίων στη γυναίκα οφείλονται στην παρουσία των ορμονών αυτών.
Επιπρόσθετα αναφέρεται πως ένα κουταλάκι του γλυκού γύρη αναμεμιγμένη με μέλι 4 φορές την ημέρα συστήνεται σε περιπτώσεις κολίτιδας και γαστρίτιδας.
Επίσης η ημερήσια λήψη μίγματος γύρης – μελιού βελτιώνει την κατάσταση ατόμων που έχουν ήπιες αλλεργικές εκδηλώσεις και τους βοηθά να αποκτήσουν ανοσία.
Στη βιβλιογραφία αναφέρονται πάρα πολλά παραδείγματα αποτελεσματικής χρήσης της γύρης όπως: αναιμία, πάρκινσον, προστατίτιδα, αιμορροίδες, χρόνια ηπατίτιδα, δυσκοιλιότητα, διάρροια, εντερίτιδες.
Εχει βρεθεί ότι η γύρη συντελεί στην βελτίωση της γενικής κατάστασης ασθενών με γυναικολογικά καρκινώματα σε συνδυασμό με θεραπεία με ακτινοβολία.
Επίσης υπάρχουν αναφορές ότι ασθενείς που έλαβαν γύρη και υποβλήθηκαν σε ακτινοβολία υπέφεραν λιγότερο από αυτήν.
Η γύρη περιορίζει σημαντικά τα προβλήματα της εμμηνόπαυσης και της σεξουαλικής ανικανότητας.
Οι φυσικά ισορροπημένες ποσότητες βιταμινών ιχνοστοιχείων και αμινοξέων που περιέχει προσδίδουν στον άνθρωπο την ισορροπία και την αρμονία των φυσικών ικανοτήτων, εξυψώνουν το ηθικό και μειώνουν τη νευρικότητα.
Η χρήση της γύρης επέφερε καταπληκτικά αποτελέσματα κατά της ημικρανίας, στη μείωση ή επαναφορά της όρεξης στην αδυναμία, ενώ συμβάλλει και στη μακροζωία.
Περιέχει μία αντιβιοτική ουσία παρόμοια με τη πενικιλίνη και επιδεικνύει βακτηριοστατική και βακτηριοκτόνα δράση σε συγκεκριμένα μικρόβια (όπως π.χ. η σαλμονέλα)
Επηρεάζει το μεταβολισμό του νερού, τη απόθεση λίπους του θυρεοειδούς αδένα και γενικά τη φυσική κατάσταση. Προστατεύει την όραση και η ενέργεια της είναι αποτελεσματική στη διανοητική εργασία.
Χρησιμοποιείτε ως συστατικό σε κρέμες και καθιστά το δέρμα απαλό.

Πηγή: www.enromiosini.gr



Περιορισμός ευθύνης: Οι πληροφορίες που παρέχονται στο συγκεκριμένο άρθρο προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτική χρήση. Δεν είναι πρόθεση του συντάκτη να παρέχει συμβουλές για ιατρικά θέματα. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για πιθανά προβλήματα υγείας.

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Χυμός που καίει το λίπος...


Ο διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης εμφανίστηκε στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου «Μίλα» και προτείνει έναν εύκολο στην παρασκευή χυμό με τον οποίο μπορείς να κάψεις το λίπος στην κοιλιά.

Ο χυμός αυτός καίει το λίπος καθώς είναι εξαιρετικά ενεργειακός και ενεργοποιεί το μεταβολισμό. Ο χυμός καίει το λίπος εκεί που το συσσωρεύουμε. Αν εσύ συσσωρεύεις το λίπος στην κοιλιά, θα κάψεις λίπος στη συγκεκριμένη περιοχή.

Τα υλικά που θα χρειαστείς: Φουντούκια – σούπερ αντιοξειδωτικά και πλούσια σε βιταμίνη E Χυμός πορτοκάλι – πλούσιος σε βιταμίνη C

Μήλο- Πλούσιο σε πηκτίνη και φυτικές ίνες

Μπανάνα- πλούσια σε κάλιο

Μέλι- χαρακτηρίζεται ως αντισηπτικό και μικροβιοκτόνο

Κανέλλα- αντιοξειδωτικό με μηδέν θερμίδες Πάγος

Ο χυμός δεν υπερβαίνει τις 150 θερμίδες/ ποτήρι. Δοκίμασέ τον ως πρωινό ή δεκατιανό γεύμα

Δοσολογία

½ ποτήρι φυσικός χυμός πορτοκάλι
½ μήλο
½ μπανάνα
1 κ.γ. τριμμένα φουντούκια
1κ.γ. μέλι
Λίγη κανέλα σε σκόνη
Τρόπος παρασκευής
1 Καθάρισε τα φρούτα σου και κόψε σε μικρά κομματάκια
2 Βάλε το χυμό πορτοκάλι, τα φρούτα, τα φουντούκια και την κανέλα σε ένα μπλέντερ και ανάμειξε καλά\
3 Σέρβιρε σε μεγάλο ποτήρι

glikiazoi.gr

Περιορισμός ευθύνης: Οι πληροφορίες που παρέχονται στο συγκεκριμένο άρθρο προορίζονται 

αποκλειστικά για ενημερωτική χρήση. Δεν είναι πρόθεση του συντάκτη να παρέχει συμβουλές για 


ιατρικά θέματα. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για πιθανά προβλήματα υγείας.

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Οδηγός Κεραλοιφής


Κεραλοιφή για ευκαύματα
(Λάδι κουφοξυλιάς,βάλσαμο,χαμομήλι,βασιλικό).

-Κεραλοιφή επούλωσης πληγών,αντισηπτική,αντιμικροβιακή (Βάλσαμο,χαμομήλι,λεβάντα,αχχιλέα,λεμόνι).

-Κεραλοιφή αντιμικροβιακή-αντιβακτηριδιακή,για μολυνσεις δέρματος,πληγές,σπυράκια
(Μαστίχα,λιβάνι,βάλσαμο,πρόπολη,γαρύφαλλο).

-Κεραλοιφή για μυικούς πόνους,πιασίματα μυών,αρθροίτιδες
(Ματζουράνα,δάφνη,πεύκο,αιθ.έλαιο πεύκου).

-Κεραλοιφή για ρευματικούς πόνους,πόνους αρθρώσεων,μυικούς πόνους από     πεσίματα,χτυπήματα
(Δενδρολίβανο,αιθ.έλαιο δενδρολίβανου).

-Κεραλοιφή για μυικούς πόνους,μόλωπες,θλάσεις
(Δενδρολίβανο,θυμάρι,λεβάντα,λεμόνι,ευκάλυπτο,μέντα,ρίγανι).

-Κεραλοιφή για πόνους από κρυολογήματα,γρίππη
(Μέντα,φασκόμηλο,ευκάλυπτο).

-Κεραλοιφή για κυτταρίτιδα
(Κισσός,αμαμελίδα,αχιλλέα,θυμάρι,γεράνι,λεβάντα,συνάπι,αγριάδα).

-Κεραλοιφή για αιμοροίδες
(Καλέντουλα,αμαμελίδα,ιπποκάστανο,πρόπολη,λιβάνι,μαστίχα).

-Κεραλοιφή για το κυκλοφορικό,κρύα άκρα,κάλους,σκασμένες φτέρνες
(Πεύκο,λεβάντα,αλόη,μέντα,δενδρολίβανο).

-Κεραλοιφή για μύκητες ποδιών,νυχιών,φαγούρα,κακοσμία
(Λεβάντα,πέυκο,λιβάνι,βάλσαμο,αμυγδαλέλαιο,πρόπολη,μέλι).

-Κεραλοιφή για δερματικές παθήσεις ποδιών
(Βάλσαμο,λεβάντα,πρόπολη,αμυγδαλέλαιο,ροδέλαιο,tea tree).

-Κεραλοιφή για έρπη,ξηρά χείλη
(Μέλι,μαστίχα,μελισσόχορτο).

-Κεραλοιφή για αλλεργίες δέρματος,εκζέματα,δερματικές παθήσεις,ξηροδερμίες
(Καλέντουλα,μολόχα,μελισσόχορτο,τζοτζόμπα,μέλι).

-Κεραλοιφή για έκζεμα,ψωρίαση
(Αγριοβάλσαμο,ρίγανη).

-Κεραλοιφή για ξηροδερμία,ξηρά χείλη,εγκαύματα,συγκάματα,πληγές,δερματοπάθειες
(Δίκταμο,χαμομήλι,καλέντουλα,λεβάντα).

-Κεραλοιφή εντομοαπωθητική
(Σιτρονέλο,θυμάρι,λεβάντα,μέντα,λεμονόχορτο).

-Κεραλοιφή για τσιμπήματα εντόμων
(Λεβάντα,βασιλικό,λεμόνι,κανέλα).

-Κεραλοιφή για λειχήνες
(Θυμάρι,βασιλικός)

-Κεραλοιφή για κρυώματα
(Ευκάλυπτο,μέντα,ρίγανη,θυμάρι).

-Κεραλοιφή για μολύνσεις πληγών,αντιμικροβιακή
(Δίκταμο,μέλι,μαστίχα,αχιλλέα,πρόπολη,εχινατσέα).

 -Κεραλοιφή για πληγές και κατακλίσεις
(Χαμομήλι,βαλσαμέλαιο,καλέντουλα,αχιλλέα,αιθ.έλαιο λεβάντας,μέλι,πρόπολη,εχινατσέα).

-Κεραλοιφή για συγκάματα μωρών
(Χαμομήλι,μαστίχα).

-Κεραλοιφή περιποίησης βρεφών
(Χαμομήλι,μαστίχα).

-Κεραλοιφή για φλεβίτιδα
(Εκχύλισμα κισσού,αμαμελίδας).

-Κεραλοιφή για ψείρες στο τριχωτό του κεφαλιού
(Λεβάντα,θυμάρι).

-Κεραλοιφή λιποδυάλυσης,τόνωσης μυών,τόνοση κυκλοφορικού
(Δενδρολίβανο,κυπαρίσσι,αγριοκυπάρισσο,λεβάντα).

-Κεραλοιφή επούλωσης και ενηδάτωσης χεριών
(Τήλιο,καλέντουλα,μολόχα,χαμομήλι,λεμόνι,μέλι,λάδι τριαντάφυλλο).

-Κεραλοιφή αποτοξινωτική κατά της ακμής
(Λεμόνι,μαστίχα,λεβάντα,tea tree,γεράνι,κέδρο).

-Κεραλοιφή ανδρική,ενυδατική,αντιρυτιδική,ιδανική για μετά το ξύρισμα
(Χαμομήλι,λεμόνι,μέλι).

-Κεραλοιφή προσώπου και χεριών για πολύ ξηρά ,ταλαιπωρημένα,ώριμα δέρματα.καταπολεμά την ξηρότητα
(Καροτέλαιο,λάδι βασιλικού,αλόη,λάδι από τριαντάφυλλο,νυχτολούλουδο,λάδι από κουκούτσι σταφυλιού,εκχύλισμα φασκόμηλου,σύμφυτο,αιθ.έλαιο γιασεμί).

-Κεραλοιφή θρέψης και ανάπλασης για ώριμα,θαμπά και κουρασμένα δέρματα
(Σπιρουλίνα,ελίχρυσο,χαμομήλι).

-Κεραλοιφή για σκασίματα χεριών από το κρύο
(Χαμομήλι,μελισσόχορτο,σαμπούκο,μέλι,μαστίχα,ελίχρυσο).

-Κεραλοιφή για αλλεργικά δέρματα
(Με μαστίχα)

-Κεραλοιφή ενυδάτωσης για νεανικά και εφηβικά δέρματα
(Εκχύλισμα εσπεριδοειδών,μαστίχα,αλόη).

-Κεραλοιφή επουλωτική,αναπλαστική,αποτοξινωτική,θρεπτική-προσώπου,χεριών,σώματος
(Λάδι ιπποφαές,καστορέλαιο).

-Κεραλοιφή για πανάδες,λεκέδες προσώπου-χεριών
(Λεμόνι,σαμπούκο,μαιντανό,τήλιο,αιθ.έλαιο περγαμόντο).

-Πήλιγκ κεραλοιφής προσώπου,χεριών και σώματος,τόνωση του κυκλοφορικού
(Αμύγδαλο,λεβάντα,αχιλλέα,αμαμελίδα).



Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Τσίπουρο

Το τσίπουρο, είναι απόσταγμα από στέμφυλα (τσίπουρα) δηλαδή από τα ράκη των σταφυλιών, που απομμένουν μετά το πάτημα για την εξαγωγή του μούστου. Τα στέμφυλα για να μας δώσουν αλκοολούχο απόσταγμα, θα πρέπει αφενός να μην έχουν αποστραγγιστεί εντελώς και αφετέρου να έχουν υποστεί αλκοολική ζύμωση ώστε τα σάκχαρα του εναπομένοντος μούστου, να μετατραπούν σε αλκοόλη. Πρέπει δηλαδή να μείνουν για κάποιες μέρες σε δοχείο. Αλλες φορές, ζυμώνονται μόνα τους στο δικό τους δοχείο και άλλες μαζί με τον μούστο που πάει για κρασί, όταν θέλουμε να πάρουμε κρασί πλούσιο σε τανίνες. Το δεύτερο συνήθως συμβαίνει στην ερυθρή οινοποίηση. Τσίπουρο μπορούμε να παράγουμε και από λευκά και από κόκκινα σταφύλια. Η ζύμωση, διαρκεί περίπου 30 μέρες, όταν τα στέμφυλα ζυμώνονται μόνα τους και πολύ λιγότερο όταν ζυμώνονται μαζί με το μούστο.
Η απόσταξη του τσίπουρου, είναι ολόκληρη επιστήμη και έχει μεγάλο ενδιαφέρον νατη γνωρίσουμε. Στον αποστακτήρα, προστίθενται εκτός από τα στέμφυλα και διάφορες αρωματικές ύλες, σε ποσότητες και αναλογίες που συνήθως είναι μυστικά του κάθε μάστορα. Υπάρχει όμως και τσίπουρο χωρίς καμία άλλη πρόσμιξη. Χρησιμοποιείται ο γλυκάνισος, ο μάραθοςκ.α. ενώ στην Κρήτη συνηθίζονται πολύ τα φύλλα καρυδιάς. Ο γλυκάνισος είναι αυτός που κάνει το τσίπουρο να ασπρίζει με την προσθήκη νερού. Στην Κρήτη δεν χρησιμοποιείται καθόλου γι’ αυτό και η τσικουδιά δεν ασπρίζει ποτέ.


Η απόσταξη χωρίζεται σε κεφαλή, καρδιά και ουρά. Η κεφαλή έχει μεγάλο αλκοολικό βαθμό και είναι πλούσια σε αλδεϋδες που δίνουν μια “σκουριασμένη” γεύση στο τσίπουρο ενώ η ουρά περιέχει πολλές ανώτερες αλκοόλες που βαραίνουν τη γεύση και το άρωμα. Απομακρύνονται και μπαίνουν ξανά στον αποστακτήρα μαζί με την επόμενη παρτίδα ενώ η καρδιά κρατιέται. Η καρδιά μπορεί να περάσει ξανά από απόσταξη. Το διπλοαποσταγμένο τσίπουρο έχει καθαρότερο και λεπτότερο άρωμα και γεύση. Πολλή προσοχή χρειάζεται για τον περιορισμό του ποσοστού της μεθυλικής αλκοόλης (ξυλοπνεύματος) που είναι τοξικότατη για το νευρικό σύστημα. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που δεν επιτρέπεται στον καθέναν να αποστάζει αλλά μόνο σε πιστοποιημένους μαστόρους με ειδική άδεια. Το τελικό απόσταγμα μπορεί να αναμιχθεί με νερό για να επιτύχουμε τους επιθυμητούς αλκοολικούς βαθμούς. Καλή περιεκτικότητα θεωρείται αυτή των 38-45 vol.
Στην Ιταλία παράγεται ένα παρόμοιο απόσταγμα η grappa, από απόσταξη ολόκρηρων σταφυλιών ή ζυμωμένου μούστου.

http://metavrasi.blogspot.gr

Γιατροσόφια #2....


Η κουζίνα δεν είναι μόνο ένα ζεστό δωμάτιο του σπιτιού, όπου ετοιμάζονται όλοι οι γευστικοί
πειρασμοί. Είναι επίσης, κι ένα δωμάτιο με πολλά μυστικά. Το ψυγείο και τα ντουλάπια μας κρύβουν
όχι μόνο γευστικούς, αλλά και θεραπευτικούς θησαυρούς.
Έρευνα του αμερικανικού περιοδικού Whole Living, μας δίνει ιδέες για τις απλές φυσικές θεραπείες
που βρίσκουμε στην κουζίνα μας. Ανοίξτε τα ντουλάπια και τα κελάρια σας κι ανακαλύψτε την δύναμη
των θεραπευτικών τροφών:



Τζίντζερ και αλάτι για την δυσπεψία

Μασώντας μια πάστα από πιπερόριζα, γνωστή ως τζίντζερ, και αλάτι πριν το φαγητό απομακρύνετε τον κίνδυνο της δυσπεψίας. Ξύστε την επιφάνεια ενός φρέσκου τζίντζερ και ανακατέψτε μια πρέζα από αυτό με μια πρέζα χοντρό αλάτι, έως ότου φτιάξετε μια πάστα. Μασήστε την για 2 - 3 λεπτά χωρίς να την καταπιείτε και φροντίστε να ξεκινήσετε το φαγητό μέσα στα επόμενα 15 λεπτά. Αλλιώς η αίσθηση καψίματος που θα σας φέρει, θα είναι ενοχλητική.


Μέντα για τον πονοκέφαλο

Τα τελευταία χρόνια οι διάφορες μελέτες που έχουν διεξαχθεί επιβεβαιώνουν όσα οι άνθρωποι λένε για τις ιδιότητες της μέντας. Μια κρύα κομπρέσα με αιθέριο έλαιο μέντας μπορεί να μας ανακουφίσει από τον πονοκέφαλο. Μέσα σε ένα μπολ κρύο νερό βυθίστε 5 - 7 σταγόνες αιθέριου ελαίου μέντας κι έπειτα φτιάξτε μια κομπρέσα, την οποία εφαρμόζετε στο μέτωπο για 10 με 15 λεπτά.


Ρυζόνερο εναντίον διάρροιας

Αν σας ταλαιπωρεί κάποιος ιός του στομάχου ή μια τροφική δηλητηρίαση, η καλύτερη λύση για να σταματήσετε την διάρροια βρίσκεται στο ρυζόνερο. Εκτός από μαλακτικό, καταπραϋντικό και γευστικό, βοηθάει και στην σταθεροποίηση του εντέρου. Για να το παρασκευάσετε, βράστε ένα φλιτζάνι ρύζι μέσα σε διπλάσιο νερό από ότι συνήθως, δοκιμάστε μια αναλογία 1 προς 4. Σουρώστε το ζωμό και πιείτε τον ζεστό ή κρύο.


Συνεχίζεται...

Πηγή

Περιορισμός ευθύνης: Οι πληροφορίες που παρέχονται στο συγκεκριμένο άρθρο προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτική χρήση. Δεν είναι πρόθεση του συντάκτη να παρέχει συμβουλές για ιατρικά θέματα. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για πιθανά προβλήματα υγείας.

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Γιατροσόφια #1....


Η κουζίνα δεν είναι μόνο ένα ζεστό δωμάτιο του σπιτιού, όπου ετοιμάζονται όλοι οι γευστικοί
πειρασμοί. Είναι επίσης, κι ένα δωμάτιο με πολλά μυστικά. Το ψυγείο και τα ντουλάπια μας κρύβουν
όχι μόνο γευστικούς, αλλά και θεραπευτικούς θησαυρούς.
Έρευνα του αμερικανικού περιοδικού Whole Living, μας δίνει ιδέες για τις απλές φυσικές θεραπείες
που βρίσκουμε στην κουζίνα μας. Ανοίξτε τα ντουλάπια και τα κελάρια σας κι ανακαλύψτε την δύναμη
των θεραπευτικών τροφών:

Μέλι, λεμόνι και πιπέρι καγιέν για τον πονόλαιμο

Αν δεν μπορείτε να καταπιείτε, βάλτε μισό κουτάλι της σούπας μέλι, γεμίστε το υπόλοιπο με χυμό λεμονιού και πασπαλίστε το με 1/8 ή ? του κουταλιού πιπέρι καγιέν. Στην συνέχεια πιπιλίστε το αργά κι αν χρειαστεί επαναλάβετε.

Το λεμόνι έχει αντισηπτικές ιδιότητες και είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C, ενώ το μέλι μαλακώνει και απολυμαίνει και το πιπέρι καγιέν διεγείρει την κυκλοφορία και διευκολύνει την επούλωση.

Σκορδόπαστα εναντίον πονόδοντου

Αν έχετε πονόδοντο και ο οδοντίατρος είναι μακριά, φτιάξτε μια πάστα από μια σκελίδα σκόρδο και θα ανακουφιστείτε. Βάλτε σε ένα κουτάλι του τσαγιού 1/8 νερό και λιωμένο σκόρδο και κάντε ένα παχύ μείγμα. Βάλτε το επάνω στην τρύπα για 5 με 10 λεπτά και φτύστε το. Αν χρειαστεί επαναλάβετε. Δεν είναι κατάλληλο για μωρά.


Φασκόμηλο για το πρήξιμο της περιόδου

Εάν υποφέρεται από το πρήξιμο της περιόδου, τότε 3 με 4 φλυτζάνια φασκόμηλο την ημέρα, θα σας ανακουφίσουν. Εκτός από τις μέτριες διουρητικές του ικανότητες, χάρη στις οποίες αποβάλλονται τα κατακρατούμενα υγρά, φαίνεται ότι έχει ευεργετική επίδραση και στην διάθεσή μας πριν και κατά την διάρκεια της περιόδου. Η λαϊκή μάλιστα, σοφία λέει ότι «ελαφραίνει το πνεύμα», χαλαρώνοντάς μας.


Φύλλα μαρουλιού για το στραμπούληγμα

Στραμπουλίξατε το πόδι σας; Πάθατε διάστρεμμα και δεν μπορείτε να σταθείτε από τον πόνο; Μέχρι να πάτε στον γιατρό, απλώστε επάνω στην περιοχή φύλλα μαρουλιού. Δέστε τα απαλά με μια ελαστική γάζα και αλλάξτε το κατάπλασμα μόλις γίνει ζεστό. Η πλούσια περιεκτικότητά του σε ένα αλκαλοειδές, την λακτοσίνη, που έχει κατασταλτικές ιδιότητες, το καθιστά ένα αποτελεσματικό αντιφλεγμονώδες για απλές περιπτώσεις.

Συνεχίζεται...

Πηγή

Περιορισμός ευθύνης: Οι πληροφορίες που παρέχονται στο συγκεκριμένο άρθρο προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτική χρήση. Δεν είναι πρόθεση του συντάκτη να παρέχει συμβουλές για ιατρικά θέματα. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για πιθανά προβλήματα υγείας.

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Τρύγος 2013 μέρος 1ο...


Φέτος η προσπάθεια δεν ήταν τόσο μεγάλη λόγο υποχρεώσεων,..και το πληρώσαμε με απώλεια κιλών από τη σούμα.. Αλλά δεν πειράζει καθόλου.. Άλλη μια χρονιά το απολαύσαμε μέχρι και τον τρύγο.. Τώρα μένει να απολαύσουμε και το μέλι τον Χειμώνα και του χρόνου ίσως λίγο περισσότερο.



Το "εργαλείο"..με την φοβερή πατέντα από τον Ξάδερφο...Τρυγάς μόνος σου άαανετα..

 Το ζητούμενο είναι η ποιότητα και φέτος..ξεπεράσαμε τις προσδοκίες μας... Λίγο αλλά καλόοο

 Ο καλλιτέχνης ζωγραφίζει...

Έτοιμος ο καμβάς για το "έργο"...

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Κεραλοιφή




Η κεραλοιφή είναι απαραίτητη σε κάθε σπίτι.
Δεν  υπάρχουν πολλά μυστικά στην παρασκευή της και είναι πολύ εύκολο να φτιαχτεί από τον καθένα στο σπίτι.
Ιδιαίτερη προσοχή στο να είναι αγνά τα υλικά, διαφορετικά ίσως να έχουμε δυσάρεστα αποτελέσματα σε όσους την χρησιμοποιήσουν.
Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι πόσο καθαρό και από ποιο μέρος της κυψέλης προέρχεται το κερί που θα χρησιμοποιήσουμε. Συνήθως το "κατάλληλο" για κεραλοιφή κερί δεν το δίνουν οι μελισσοκόμοι, τουλάχιστον όχι φθηνά. Πρέπει να επιμείνετε όμως αν θέλετε αποτελέσματα. Φυσικά δεν το συνιστώ να απευθυνθείτε σε μαγαζιά κηροποιείας, εκεί σίγουρα δεν θα βρείτε αυτό που ψάχνετε.
Αυτά που ανεβάζουν το κόστος είναι η πρόπολη, το λάδι (αν θέλετε κάτι παραπάνω από το απλό ελαιόλαδο) και φυσικά τα αιθερία έλαια. Υπάρχουν και αρκετές συνταγές που θα σας βοηθήσουν.
Αν όμως όλα αυτά σας φαίνονται βουνό μπορείτε να προμηθευτείτε έτοιμη κεραλοιφή σε πολύ χαμηλό κόστος (σε μερικές περιπτώσεις χαμηλότερο και από το δικό σας κοστολόγιο)



Επικοινωνία 
Τηλ. 6972464522

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *