Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Κερί Μέλισσας (Wax)



Το κερί παράγεται απο ειδικούς αδένες της μέλισσας και εξυπηρετεί, βασικά, δυο σκοπούς. Ο πρώτος ειναι η κατασκευή των εξαγωνικών κελιών, στα οποια αποθηκεύει μελι, γυρη και βασιλικο πολτο και ο δευτερος ειναι για την επιδιόρθωση ρωγμων και οπων που ενδεχομενως εχει το μελίσσι σε συνδυασμό με την προπολη. Χονδρικα, μια κέρινη δομη 20gr μπορει να αντεξει το βαρος 1000gr μελιου. Το κερί εχει ενα ευρος χρωμάτων, πρακτικα, απο ανοικτο κιτρινο μεχρι σκουροχρωμο ωχρο/καφε αναλογα με την ποιοτητα του και την ποσοτητα ξενων προσμείξεων που περιεχει. Οσο πιο ανοιχτόχρωμο ειναι τοσο το καλυτερο.

Η πλήρης χημική σύσταση του κεριού ειναι ακόμη άγνωστη. Όμως πολλές γνωστές ουσίες έχουν αναγνωριστεί, όπως διαφόρων ειδών εστέρες, υδρογονάνθρακες, οξέα, αλκοόλες κ.α.

Το μεγαλύτερο μέρος του κεριού σε ποσοστό 45% καταλαμβάνεται από διάφορα οργανικά οξέα, κυρίως με δεκαέξι άτομα άνθρακα. Το 1/3 συνίσταται από μονουδρικές αλκοόλες με είκοσι τέσσερα ή τριάντα έξι άτομα άνθρακα σε αδιακλάδωτη αλυσίδα. Υδρογονάνθρακες, διόλες και άλλες ουσίες αποτελούν το υπόλοιπο μέρος της χημικής σύνθεσης.

Το κερί μπορεί να χαρακτηριστεί ως το δεύτερο πιο σημαντικό παράγωγο της κυψέλης που γνωρίζει ευρεία εφαρμογή σε πολλούς τομείς της σύγχρονης ζωής. Η χρήση του συναντάται ευρέως στις βιομηχανίες καλλυντικών, κεριών και μελισσοκομικών βιομηχανιών για την παραγωγή φύλλων κηρήθρας, χωρίς αυτό να αποκλείει τη χρήση του και από άλλους τομείς.

Η πολλαπλή χρησιμότητα του κεριού αποδεικνύεται και από την εφαρμογή του στην Ιατρική επιστήμη όπου χρησιμοποιούμενο σαν φαρμακευτική ουσία έδωσε πολύ καλά αποτελέσματα σε προβλήματα χρόνιας μαστίτιδας, το έκζεμα, τα εγκαύματα, τις διάφορες πληγές και δερματικές παθήσεις γενικότερα (δερματίτιδα, ακμή, θυλακίτιδα).

Το κερί της μέλισας χρησιμοποιείται για την μεταφορά και σταδιακή αποδέσμευση αιθέριων ελαίων στον οργανισμό και στα καλλυντικά, βελτιώνωντας τις ιδιότητες και την σταθερότητα τους.

Xρησιμοποιείται στη θεραπεία της αρθρίτιδας, στις ωτίτιδες, στις φλεγμονές της ρινικής περιοχής, στις δερματοπάθειες και στο βρογχικό άσθμα. Φαίνεται, επίσης, να έχει ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες κατά ορισμένων βακτηριδίων, όπως η σαλμονέλα.


Στην κοσμητολογία χρησιμοποιείται μέσα σε κρέμες προσώπου, αλοιφές και κραγιόν, καθώς βοηθάει στη φροντίδα του ταλαιπωρημένου από τον ήλιο, τη σκόνη και τη ρύπανση δέρματος, προστατεύοντάς το από την πρόωρη γήρανση. Συνιστάται για την επούλωση πληγών και ελκών και χρησιμοποιείται ως έμπλαστρο στις ρευματοπάθειες και στις νευραλγίες και ως αντιφλεγμονώδες.

Το κερί της μέλισσας έχει ιδιότητες μαλακτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντισηπτικές, επουλωτικές και βοηθά το δέρμα να έχει μια απαλή και ελαστική δομή.

Αυτές οι ιδιότητες σχετίζονται άμεσα με τις ουσίες του κεριού αλλά και με το γεγονός ότι οι μέλισσες τοποθετούν μικροποσότητες πρόπολης σε κάθε κελί της κηρύθρας, ειδικά σε αυτά που κατασκευάζονται αρχικά για τις νύμφες. Επομένως το κερί διατηρεί αρκετές και από τις ιδιότητες της πρόπολης.


Το αγνό κερί μέλισσας έχει χρώμα κιτρινωπό και η σκουρότητα του διαφέρει ανάλογα με την περιοχή που βρίσκονται τα μελίσσια.

Στην αγορά κυκλοφορούν και κεριά υπόλευκου ή λευκού χρώματος που χρησιμοποιούνται κυρίως από την βιομηχανία κηροποιήας.


Περιορισμός ευθύνης: Οι πληροφορίες που παρέχονται στο συγκεκριμένο άρθρο προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτική χρήση. Δεν είναι πρόθεση του συντάκτη να παρέχει συμβουλές για ιατρικά θέματα. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για πιθανά προβλήματα υγείας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...