Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Συνταγή κεραλοιφής


Η πλήρες χημική σύσταση του κεριού μας είναι ακόμα άγνωστη. Ωστόσο έχουν διαπιστωθεί πολλές ουσίες που είναι σημαντικές ακόμα και για την βελτίωση της υγείας και γι’αυτό χρησιμοποιείται ευρέως στην Ιατρική και φαρμακευτική για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, αλλά και στην κοσμετολογία για την κατασκευή πολλών καλλυντικών, σαπουνιών, αλοιφών, κραγιόν κ.α. Αν το κερί συνδυαστεί με τις ενυδατικές ιδιότητες του ελαιολάδου, τότε μας δίνει ένα θαύμα της φύσης, την κηραλοιφή. Μια αλοιφή που χρησιμοποιείται χιλιάδες χρόνια  από τα χρόνια του Ιπποκράτη, εντελώς φυσική και με θεαματικά αποτελέσματα σε πολλά προβλήματα και παθήσεις του σώματος, κυρίως της επιδερμίδας. Μια αλοιφή που ακόμα και αν δεν την χρησιμοποιείτε καλό είναι να έχετε μια στην άκρη για έκτακτη χρήση. Επουλώνει πληγές, ανακουφίζει από κάψιμο στον ήλιο, καταπραΰνει από τσιμπήματα εντόμων και ένα σορό άλλα που μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

Οι συνταγή είναι πολύ απλή και εύκολη.. Έχει πολλές παραλλαγές και μυστικά βέβαια. Εδώ όμως θα μου επιτρέψετε να σεβαστώ αυτούς που μου εμπιστεύτηκαν τα δικά τους μυστικά να τα κρατήσω.. μυστικά. Δεν έχουν όμως τόση σημασία μιας και η βασική συνταγή είναι η παρακάτω, και όποιος θέλει να ασχοληθεί με δοκιμές και έρευνα θα μπορέσει να ανακαλύψει πολλά από αυτά αρκεί να διατηρήσει κάποιες αρχές κυρίως στα υλικά.

Τα βασικά συστατικά λοιπόν της συνταγής μας είναι:

          1 μέρος αγνό κερί μέλισσας
          5 μέρη ελαιολάδου
          Μερικές σταγόνες από φυσικό αιθέριο έλαιο

Οι ποσότητες μπορούν να αλλάξουν κατά προσέγγιση και κατά επιθυμία δική σας αν τη θέλετε πιο συμπαγής ή ποιο λιπαρή.

Βάζουμε σε ένα μπρίκι το κερί μας και το τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει. Μόλις λιώσει το κερί, προσθέτουμε το λάδι και ανακατεύουμε προσθέτοντας και σταγόνες από τα αιθέρια έλαια. 
Προσοχή: Μην ανεβάσει μεγάλη θερμοκρασία γιατί καταστρέφουμε τις ευεργετικές ιδιότητες των συστατικών.
 Το τοποθετούμε σε ένα αποστειρωμένο βάζο και έχουμε την κηραλοιφή μας. 

Μπορούμε να προσθέσουμε οτι αιθέρια έλαια θέλουμε ανάλογα με την χρήση που την θέλουμε, καθώς επίσης και να αντικαταστήσουμε μέρος του ελαιολάδου με λάδι καρύδας, αμυγδαλέλαιο, σπαθόλαδο κ.α.

Τι πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ..
Πρώτα απ’ όλα το κερί. Αποφεύγουμε να το αγοράσουμε από κάποιο κατάστημα με κεριά για τον λόγο ότι κατά πάσα πιθανότητα είναι εμπλουτισμένο με παραφίνη (παράγωγο πετρελαίου) αρκετά επικίνδυνο για το δέρμα μας. Επίσης δεν θα συνιστούσα να πάρετε το λευκό κερί που δίνουν σε καταστήματα με πρώτες ύλες για καλλυντικά, επειδή ο τρόπος που «λευκαίνουν» το κερί περιέχει και κάποια χημικά . Ο πιο ασφαλές τρόπος προμήθειας κεριού είναι από μελισσοκόμο που εμπιστεύεστε και πρέπει να σας δώσει «από το καλό» , από καθαρά πλαίσια γιατί και το κερί έχει διαφορές. Τα ίδια ισχύουν βέβαια και για όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε.
Συμβουλή: Πέρα από κάποιες απλές παραλλαγές για ειδική χρήση (π.χ. για εντομοαπωθητικό με αιθέρια έλαια από βασιλικό και ευκάλυπτο) μην κάνετε πολλές και διαφορετικές αλοιφές. Εγώ προτιμώ το «..μια για όλα» κάνοντας μια πλούσια σύνθεση από υλικά, χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω τις χωριστές ιδιότητες της καθεμιάς, που μπορείτε να βρείτε εδώ. Απλά το επισημάνω για λόγους οικονομίας  σε χρήμα και κόπο.

Το κόστος για να φτιάξουμε κηραλοιφή, είναι αναλογικό.. Να το πω πιο απλά,.. όσο προσθέτουμε «μυστικά» τόσο αυτό ανεβαίνει. Για την απλή συνταγή που είπαμε παραπάνω, αν χρησιμοποιήσουμε κάποιο αιθέριο έλαιο (τα 10ml 5-10 €) ελαιόλαδο (5-7 € /L) αγνό κερί (15-20€/kgr , το φτηνό να σας προβληματίσει) ενδεχομένως αν χρησιμοποιήσετε πρόπολη (0,5-1 € το γραμμάριο) ή σπαθόλαδο (7-9 € τα 200ml) μαζί με βαζάκι, με λίγο πρόχειρο υπολογισμό 2-2,5 ευρώ για ένα βαζάκι 40ml. Αν ψάξετε λιγάκι στο ιντερνέτ θα δείτε ότι πωλούνται  από 7-9 € μέχρι και 18-20 € οπότε συμφέρει να ασχοληθείτε.





Περιορισμός ευθύνης: Οι πληροφορίες που παρέχονται στο συγκεκριμένο άρθρο προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτική χρήση. Δεν είναι πρόθεση του συντάκτη να παρέχει συμβουλές για ιατρικά θέματα. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για πιθανά προβλήματα υγείας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...