Ο αφεσμός είναι η φυσική μέθοδος διαίρεσης και πολλαπλασιασμού των μελισσιών. Το ένστικτο του πολλαπλασιασμού είναι συνήθως ισχυρότερο τέλος Απριλίου, ολόκληρο τον Μάιο και λιγότερο τον Ιούνιο, γιαυτό συνεχίζουμε να επιθεωρούμε κάθε 5 ημέρες και καταστρέφουμε κάθε βασιλικό κελί για να αποφύγουμε τον χωρισμό των μελισσιών μας. Ως συνήθως κτίζουν τα βασιλικά κελιά στα πλάγια ή στο χαμηλότερο σημείο των κηρηθρών που ευρίσκονται στα πατώματα.
Σε πολλές περιοχές της πατρίδος μας συνεχίζουν τα μελίσσια και μέσα στον Ιούνιο να σμηνουργούν.
Ανασηκώνουμε από την γονοφωλιά, τις κηρήθρες, τις τινάζουμε ελαφρά να μην έχουν πάνω τους πολύ πληθυσμό για να βλέπουμε καθαρά ολόκληρη την κηρήθρα, και ελέγχουμε πολύ προσεκτικά γιατί αν μας ξεφύγει έστω και ένα κελί το μελίσσι μας θα σμηνουργήσει, αυτό το μελίσσι δεν θα παράγει μέλι αυτήν την χρονιά τόσο όσο προσδοκούμε.
Επιβάλλεται η αλλαγή των βασιλισσών μας να γίνεται αν όχι κάθε χρόνο όπως δήποτε στον 1 ½ χρόνο. Υπόψη όμως ότι οι βασίλισσες που γίνονται τον Αύγουστο ξεχειμωνιάζουν πολύ καλύτερα τα μελίσσια, γεννούν τον χειμώνα με μικρή διακοπή και την άνοιξη αναπτύσσονται πολύ καλύτερα από τα άλλα μελίσσια.
Ενέργειες
-Προσθέτουμε πατώματα σε όλα τα παραγωγικά μας μελίσσια για να τα δώσουμε χώρο για να αποφύγουμε ανεπιθύμητη σμηνουργία αλλά και να έχουν κηρήθρες να γεμίσουν με μέλια.
-Από μεγάλα μελίσσια(πάνω από 8 πλαίσια γόνου), μπορούμε να ενισχύσουμε κάποια μικρότερα με πλαίσια που έχουν πάνω τους γόνο σφραγισμένο, αρκεί τα μελίσσια που θα δανεισθούμε τον γόνο να είναι υγιή χωρίς ασκοσφαίρωση και αρρώστιες σήψης γόνου.
-Επίσης μπορούμε κάποια μεγάλα μελίσσια μας να τα διαιρέσουμε σε μικρότερα, αν πράγματι θέλουμε να αυξήσουμε το μελισσοκομείο μας για την επόμενη χρονιά.
-Εφαρμόζουμε τεχνικές συνένωσης δυνατών μελισσιών για συλλογή μεγαλύτερης ποσότητας μελιών. -Μετακινούμε τα μελίσσια μας σε περιοχές όπου υπάρχουν έλατα, καστανιές, φλαμουριές, κλπ, γενικά για περιοχές με ροή μελιού για μέγιστη παραγωγή.
-Κάνουμε συλλογή γύρης στις καστανιές.
-Επίσης προετοιμαζόμαστε για ανθοφορίες όπως είναι το βαμβάκι και το θερινό βάρεμα του πεύκου.
-Κατά τις επιθεωρήσεις των μελισσιών μας αυτόν τον μήνα τοποθετούμε τα γεμάτα με μέλι πλαίσια στον πάνω όροφο ή το πάτωμα και κατεβάζουμε αυγά, προνύμφες και γενικά τον γόνο στην γονοφωλιά.
-Τρυγάμε(αφαιρούμε) το σφραγισμένο μέλι. Το ασφράγιστο μέλι το αφήνουμε μέσα και το αφαιρούμε μέχρι να το σφραγίσουν ή έστω να το ωριμάσουν καλά(όταν το τινάζουμε να μην πέφτουν σταγόνες), αυτό μπορεί να συμβεί μετά 10 μέρες(με ζεστό καιρό) και 15 μέρες (με υγρό καιρό), από το τέλος της μεγάλης ροής μελιού.
-Το μέλι κατά τον τρύγο καλό είναι να αφαιρείται αμέσως από τις κηρήθρες, έστω μέχρι διάστημα 3-4 ημερών, μετά τις κτυπά ο κηρόσκορος. Οι κηρήθρες δίνονται αμέσως στα μελίσσια να τις ΄΄γλύψουν΄΄ και δεν τις αποθηκεύουμε με μέλια(κίνδυνος από κηρόσκορο).
-Η υπερβολική χρήση του καπνού κατά την διάρκεια των επιθεωρήσεων και κατά τον τρύγο επηρεάζει αρνητικά την γεύση του μελιού.
-Σε περίπτωση που η βασίλισσα επεκτείνει την γέννα της στον μελιτοθάλαμο (πάτωμα), τότε ψάχνουμε την βρίσκουμε και την κατεβάζουμε στην γονοφωλιά μαζί με τα πλαίσια με τα αυγά και ανεβάζουμε τα πλαίσια με το μέλι. Προσοχή τα μέλια που είναι στα ακριανά πλαίσια παραμένουν για τις μέλισσες και δεν τα ανεβάζουμε στον μελιτοθάλαμο.
-Τοποθετούμε τα τρυγημένα πλαίσια που έχουμε δώσει να τα ΄΄γλύψουν΄΄ οι μέλισσες σε πατώματα και αυτά τα τοποθετούμε μέσα σε ένα καταψύκτη. Θερμοκρασίες που σκοτώνονται και οι τρεις μορφές του κηρόσκορου(αυγά, προνύμφη και ολοκληρωμένο έντομο) είναι πάνω από -15 βαθμοί Κελσίου για 3 ώρες.
Προσέχουμε
-Οι νέοι μελισσοκόμοι καλό είναι να μάθουν και να γνωρίζουν πως τα βασιλικά κελιά που ευρίσκονται στα πλάγια και στο κάτω μέρος των κηρηθρών, είναι κελιά σμηνουργίας, τα κελιά που ευρίσκονται κτισμένα στο μέσον των κηρηθρών, είναι κελιά διάσωσης, ή αντικατάστασης(αυτά γίνονται όταν κατά τις επιθεωρήσεις από βεβιασμένες κινήσεις και απότομους χειρισμούς, τραυματίσουμε ή σκοτώσουμε την βασίλισσα).
-ΔΕΝ ΤΡΟΦΟΔΟΤΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΜΕ ΣΙΡΟΠΙ Η ΖΑΧΑΡΟΖΥΜΑΡΟ 40 ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΥΡΙΑ ΑΝΘΟΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΤΡΥΓΗΣΟΥΜΕ.
-Προβαίνουμε σε ενώσεις των μελισσιών μας κατά τις μεγάλες ανθοφορίες, για συλλογή περισσότερης ποσότητας μελιού.
-Λαμβάνουμε κατά τους τρύγους όλα εκείνα τα μέτρα για να αποφύγουμε τις λεηλασίες.
-Κατά τις μετακινήσεις των μελισσιών μας προς και από τις ανθοφορίες αποφεύγουμε τις μεγάλες στάσεις με σβηστή την μηχανή του φορτηγού, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ανεβεί η θερμοκρασία των μελισσιών και να ΄΄σκάσουν΄΄.
-ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΡΥΓΗΣΟΥΜΕ.
Ανθοφορίες Ιουνίου
Οι βροχές που έριξε ο Μάιος αναπτέρωσαν τις ελπίδες των μελισσοκόμων της νησιώτικης Ελλάδας για κάποιες απόδοσης των μελισσιών τους στο θυμάρι, αφού ΄΄ το έβρεξαν ΄΄ έστω και τόσο, καλό θα ήτανε να συνεχιστούν και στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.
Το Έλατο από μέσα Μαΐου κυνηγιέται με ΄΄καρτέρι΄΄ από πολλούς μελισσοκόμους σε όλη την Ελλάδα.
Αρχές Ιουνίου το Παλιούρι, η Καστανιά μέχρι 15-17 Ιουνίου, από 10-12 αρχίζει και το φλαμούρι με το θαυμάσιο σε γεύση και μυρουδιά μέλι του. Τα βάτα, το γαϊδουράγκαθο, το λευκό αγριοτρίφυλλο, αλλά και τα κίτρινο(λεμονάκι) έχουν την τιμητική τους με καλές αποδώσεις σε γύρη και νέκταρ.
Οι μουριές επίσης αυτόν τον καιρό έχουν την τιμητική τους, σαν σφουγγάρι τραβάνε τις μέλισσες. Τα ώριμα μούρα ξεχειλίζουν από ζάχαρα, οι μέλισσες τα επισκέπτονται κατά την διάρκεια όλης της ημέρας. Σε περιοχές που αρχίζει και ξεραίνεται ο τόπος, οι μουριές είναι σωτηρία για ένα εικοσαήμερο περίπου. Στα ημιορεινά και ορεινά ή αγριορίγανη, η καβαλαριά (αγριόβικος), το φυτιλάκι, και το παλιούρι, κάνουν θαύματα, μεγαλώνουν τον γόνο, κτίζουν κηρήθρες και βάζουν μέλια.
Κωνσταντίνος Μυγδανάλευρος
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου